Tech

Is zuivelvet goed voor je hart? Studie vindt verrassend positieve link

Een nieuwe studie (onder enkele van ‘s werelds grootste consumenten van zuivelproducten) heeft aangetoond dat mensen met een hogere inname van zuivelvet een lager risico op hart- en vaatziekten hadden in vergelijking met mensen met een lage inname.

HOOFDZAKEN

  • De consumptie van zuivel en zuivelproducten in Zweden behoort tot de hoogste ter wereld
  • CVD-risico was het laagst voor mensen met een hoog vetzuurgehalte (als gevolg van een hoge inname van zuivelvetten)
  • Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel zuivelproducten rijk kunnen zijn aan verzadigd vet, ze ook rijk zijn aan veel andere voedingsstoffen

Sydney: Een nieuwe studie (onder enkele van ‘s werelds grootste consumenten van zuivelproducten) heeft aangetoond dat mensen met een hogere inname van zuivelvet een lager risico op hart- en vaatziekten hadden in vergelijking met mensen met een lage inname.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘PLOS Medicine’.

Hogere innames van zuivelvet waren niet geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden.

Onderzoekers combineerden de resultaten van dit onderzoek bij iets meer dan 4.000 Zweedse volwassenen met die van 17 vergelijkbare onderzoeken in andere landen, en creëerden het meest uitgebreide bewijs tot nu toe over de relatie tussen deze meer objectieve maatstaf voor de consumptie van zuivelvet, het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) en dood.

Dr. Matti Marklund van The George Institute for Global Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en Uppsala University zei dat met de wereldwijde stijgende zuivelconsumptie een beter begrip van de gezondheidsimpact nodig was.

“Veel onderzoeken zijn gebaseerd op het feit dat mensen de hoeveelheden en soorten zuivelproducten die ze hebben gegeten, kunnen onthouden en registreren, wat vooral moeilijk is omdat zuivel vaak wordt gebruikt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen,” zei Dr. Marklund.

“In plaats daarvan hebben we de bloedspiegels van bepaalde vetzuren, of vet ‘bouwstenen’ die worden gevonden in zuivelproducten, gemeten, wat een objectievere maatstaf geeft voor de inname van zuivelvet die niet afhankelijk is van het geheugen of de kwaliteit van voedseldatabases,” Dr. Marklund voegde toe.

“We ontdekten dat degenen met de hoogste niveaus eigenlijk het laagste risico op HVZ hadden. Deze relaties zijn zeer interessant, maar we hebben verder onderzoek nodig om de volledige gezondheidsimpact van zuivelvetten en zuivelproducten beter te begrijpen”, legt Dr. Marklund uit.

De consumptie van zuivel en zuivelproducten in Zweden behoort tot de hoogste ter wereld.

Een internationale samenwerking tussen onderzoekers in Zweden, de VS en Australië beoordeelde de vetconsumptie van zuivel bij 4150 Zweedse 60-jarigen door bloedspiegels te meten van een bepaald vetzuur dat voornamelijk in zuivelproducten voorkomt en daarom kan worden gebruikt om de inname van zuivel vet.

Ze werden vervolgens gemiddeld 16 jaar gevolgd om te zien hoeveel hartaanvallen, beroertes en andere ernstige bloedsomloopgebeurtenissen hadden en hoeveel er in die tijd door welke oorzaak dan ook stierven.

Na statistisch gecorrigeerd te zijn voor andere bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder zaken als leeftijd, inkomen, levensstijl, voedingsgewoonten en andere ziekten, was het risico op hart- en vaatziekten het laagst voor mensen met een hoog vetzuurgehalte (als gevolg van een hoge inname van zuivelvetten).

Degenen met de hoogste niveaus hadden geen verhoogd risico op overlijden door alle oorzaken.

Dr. Marklund voegde eraan toe dat de bevindingen de onzekerheid van bewijs op dit gebied benadrukken, wat tot uiting komt in voedingsrichtlijnen.

“Hoewel sommige voedingsrichtlijnen consumenten blijven suggereren om magere zuivelproducten te kiezen, zijn andere afgeweken van dat advies, in plaats daarvan suggereren ze dat zuivel onderdeel kan zijn van een gezond dieet met de nadruk op het selecteren van bepaalde zuivelproducten – bijvoorbeeld yoghurt in plaats van boter – of het vermijden van gezoete zuivelproducten die vol zitten met toegevoegde suikers, “zei Dr. Marklund.

De combinatie van deze resultaten met 17 andere onderzoeken waarbij in totaal bijna 43.000 mensen uit de VS, Denemarken en het VK betrokken waren, bevestigden deze bevindingen bij andere populaties.

“Hoewel de bevindingen gedeeltelijk kunnen worden beïnvloed door andere factoren dan zuivelvet, suggereert onze studie op zich geen schade aan zuivelvet”, voegde Dr. Marklund eraan toe.

Hoofdauteur Dr. Kathy Trieu van The George Institute for Global Health zei dat de consumptie van sommige zuivelproducten, met name gefermenteerde producten, eerder in verband werd gebracht met voordelen voor het hart.

“Steeds meer bewijs suggereert dat de gezondheidseffecten van zuivelproducten meer afhankelijk kunnen zijn van het type – zoals kaas, yoghurt, melk en boter – dan van het vetgehalte, wat twijfel heeft doen rijzen of het vermijden van zuivelvetten in het algemeen gunstig is voor cardiovasculaire gezondheid”, zei dr. Trieu.

“Onze studie suggereert dat het verminderen van zuivelvet of het helemaal vermijden van zuivel misschien niet de beste keuze is voor de gezondheid van het hart,” voegde Dr Trieu eraan toe.

“Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel zuivelproducten rijk kunnen zijn aan verzadigd vet, ze ook rijk zijn aan veel andere voedingsstoffen en deel kunnen uitmaken van een gezond dieet. Andere vetten, zoals die in zeevruchten, noten en niet-tropische plantaardige oliën, kunnen echter grotere gezondheidsvoordelen hebben dan zuivelvetten,” concludeerde Dr. Trieu.