Finance

Deze ene plant die brood, augurken en curries heerlijk maakt, is de beste knop van je darmen

Sinds onheuglijke tijden heeft knoflook zijn weg gevonden in huismiddeltjes vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Onderzoekers onthullen nu hoe het werkt als een prebioticum voor het darmmicrobioom.

HOOFDZAKEN

 • Een gezonde darm voorkomt het risico op gastro-intestinale problemen en soms zelfs kanker
 • Knoflookteentjes, volgens het tijdschrift Nutrition, zijn meestal gemaakt van koolhydraten
 • Fructanen in knoflook werken als antioxidanten in het lichaam en zijn gekoppeld aan een betere immuniteit

Nieuw-Delhi: Het tijdperk waarin we leven is er een waarin mensen in verschillende landen en eetgewoonten vaak te maken krijgen met spijsverteringsproblemen – misselijkheid, indigestie, diarree enzovoort. Hoewel de onderliggende oorzaak van problemen met het spijsverteringskanaal zich concentreert op de toestand van de darmflora, concentreert men zich zelden op manieren die kunnen helpen een evenwicht te vinden tussen goede en slechte bacteriën. Ondanks een reeks medische oplossingen die beschikbaar zijn, ligt het antwoord op een gezonde darm soms in uw dieet zelf.

Indiaas, Italiaans of Aziatisch – sommige plantaardige ingrediënten komen in alle keukens voor vanwege hun uitgesproken maar verrukkelijke smaak. En in de Indiase keuken, waar kruiden een game changer zijn, vindt dit ene plantaardige ingrediënt zijn weg in augurken, chutneys, curries en zelfs brood. Als je de indruk hebt dat degene waar we het over hebben heerlijk is en niets anders, denk er dan nog eens over na, want een paar kruidnagels hiervan kunnen precies zijn wat je nodig hebt voor een gezonde darm.

Het plantaardige ingrediënt waar je darmen blij van worden

Een gezonde darm bespaart u het risico op gastro-intestinale problemen en soms zelfs kanker. Terwijl voedingsmiddelen zoals yoghurt, granen en zalm je darmen blij maken, is er één plantaardig ingrediënt dat een sleutelrol speelt. Het is knoflook.

Sinds onheuglijke tijden heeft knoflook zijn weg gevonden in huismiddeltjes vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, en nu hebben onderzoekers meerdere onderzoeken uitgevoerd die onthullen hoe knoflook werkt als een prebioticum voor het darmmicrobioom.

Knoflookteentjes, volgens het tijdschrift Nutrition, zijn meestal gemaakt van koolhydraten; ze bevatten echter ook eiwitten, water, vezels en organozwavelverbindingen – gevonden in uien, kool en broccoli. Een complex voedsel, slechts een theelepel geraspte of gehakte knoflook verhoogt de gezondheid en het smaakquotiënt van maaltijden.

Hoe knoflook je gezondheidsquotiënt verhoogt

Hoewel knoflook het meest wordt gemaakt van koolhydraten, is dit bestanddeel eigenlijk fructanen – een fructosepolymeer dat door experts wordt aangeprezen als een gezondheidsbevorderend voedselingrediënt. Volgens een studie gepubliceerd in The Scientific World Journal werken fructanen als antioxidanten in het lichaam en zijn ze gekoppeld aan een betere immuniteit. Dezelfde component werkt ook als een prebioticum in de darm, waardoor de balans tussen goede en slechte bacteriën wordt verbeterd.

Een studie gepubliceerd in de Encyclopedia of Food and Health onthulde dat prebiotica het cholesterolgehalte verlagen en chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker op afstand houden.

Naast knoflook zijn er een aantal voedingsmiddelen die fungeren als prebiotica voor de darmgezondheid.

 1. Yoghurt
 2. Appels
 3. Bessen
 4. Gerst
 5. Cacao
 6. Lijnzaad
 7. Asperges
 8. uien
 9. Soja bonen
 10. Tarwe