Health

Wat zijn goede bots en hoe verschillen ze van slechte bots?

Bots kunnen helpen met eenvoudige taken of de klantenondersteuning automatiseren, maar ook spam of nepnieuws naar buiten sturen.

Als er iets is waar iedereen online een mening over heeft, dan zijn het wel bots. Ze zijn overal, verwelkomen je en leiden je door webpagina’s en sturen je memes in groepschats. Maar sommige bots spammen je e-mail met ongewenste e-mail en crashen je favoriete website precies wanneer je pauze begint.

Bots zijn slechts een hulpmiddel dat zowel ten goede als ten kwade kan worden gebruikt, afhankelijk van de bedoeling van de maker. Maar wat zijn bots en hoe kun je zien welke bots slecht zijn?

Wat zijn bots?

Het woord bot is dankzij sciencefiction altijd in verband gebracht met fysieke robots. Maar de meeste bots zijn niet gemaakt van metaal en draden. Het is computersoftware.

Bots zijn autonome of semi-autonome computerprogramma’s of scripts die repetitieve taken automatisch kunnen uitvoeren met weinig tot geen tussenkomst van hun maker. Ze communiceren online met gebruikers om hen te begeleiden en hun vragen te beantwoorden of werken op de achtergrond, meestal onopgemerkt.

Omdat ze van code zijn gemaakt, kunnen bots eenvoudige taken veel sneller en efficiënter uitvoeren dan menselijke gebruikers. Om nog maar te zwijgen van het feit dat bots niet moe worden. Zolang de server die ze gebruiken werkt en verbonden is met internet, blijven ze werken.

Bots zijn over het algemeen neutraal. Het zijn gewoon tools die kunnen worden geprogrammeerd om te doen wat je wilt dat ze keer op keer doen. Maar aangezien wat ze doen het enige verschil is, wordt het gebruikt om bots in te delen in goede bots en slechte bots.

Wat is een goede bot?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn goede bots internetbots die geen schade aanrichten of voordeel en waarde bieden aan hun eigenaar of gebruikers. Goede bots zijn bijvoorbeeld uitstekende 24/7 klantenondersteuning. Afhankelijk van hun opleidingsniveau kunnen ze op elk moment van de dag snel antwoord geven op vragen van gebruikers en klanten.

Hierdoor kunnen ze een deel van de werklast van de menselijke klantenondersteuningsmedewerkers verlichten, waardoor ze aan complexere zaken kunnen werken.

Een ander voorbeeld van goede bots zijn die gemaakt voor de lol in Discord- en Twitch-chatrooms om gebruikers te modereren, memes te verzenden en zelfs enkele berichten te archiveren. Chatservices waarmee kant-en-klare of op maat gemaakte bots in hun services een voorsprong kunnen krijgen op concurrenten, aangezien gebruikers de neiging hebben om verschillende bots in hun chatrooms te implementeren.

Wat is een slechte bot?

Slechte bots zijn internetbots die met kwaadaardige bedoelingen zijn gemaakt. De schade die ze kunnen aanrichten gaat zo ver als de verbeelding. Bots kunnen nep-Facebook- en Twitter-accounts maken om gebruikers en bedrijven te spammen met negatieve of ongepaste opmerkingen en zelfs nepnieuws te verspreiden.

Ze kunnen ook worden gemaakt om individuele gebruikers rechtstreeks te targeten door opmerkingen naar hen te spammen of kwetsende berichten te verzenden met phishing-schema’s en intimidatie.

Spam en kwaadaardige bots zijn een wijdverbreid probleem op bijna alle sociale mediaplatforms. Ze creëren niet alleen een onaangename omgeving voor echte gebruikers, maar ze kunnen ook de betrokkenheidsstatistieken scheeftrekken en vervormen.

Bots zijn de reden dat bijna alle reguliere websites en sociale-mediaplatforms een of andere vorm van CAPTCHA gebruiken, wat staat voor Completely Automated Public Turing-test om computers en mensen uit elkaar te houden. Ze worden gebruikt om bots te blokkeren en te voorkomen dat ze accounts aanmaken.

In feite had je misschien moest een CAPTCHA oplossen, vooral als je de laatste tijd veel berichten hebt geplaatst of gedeeld.

Onbedoeld slechte bots

Soms hebben bot-makers eerlijke bedoelingen bij het bouwen van hun bots. Maar slechte programmeervaardigheden en onwetendheid over hoe internet werkt, kunnen ertoe leiden dat ze bots bouwen die onbedoeld anderen schade berokkenen.

Een voorbeeld is het gebruik van bots voor webscraping. Het is volledig legaal en kan ongelooflijk gunstig zijn voor aspirant-datawetenschappers en mensen die software of AI ontwikkelen en de gegevens nodig hebben om deze te trainen.

Als scraping-bots met hoge snelheid gegevens gaan verzamelen van een enkele website, kunnen ze onbedoeld een Denial of Service (DoS)-aanval veroorzaken, waarbij ze de servers van de website overbelasten en deze laten crashen, waardoor deze ontoegankelijk wordt voor andere gebruikers.

Dit is niet alleen schadelijk voor de menselijke gebruikers die toegang willen tot de website, maar ook voor de website-eigenaren. De crash kan ertoe leiden dat ze inkomsten mislopen en ze in een staat van vals alarm sturen waarin ze denken dat hun website onder een legitieme staat valt DoS- of Distributed DoS (DDoS)-aanval.

De wereld van goede bots verkennen

De wereld van internetbots is grenzeloos. Of u nu een klantenservicechatbot voor uw bedrijf of een groepschatmoderator voor uw Discord- of Slack-groepschat wilt maken, er zijn eenvoudige en moeilijke manieren om dit te doen.

Codeloze bots

Internetbots zijn gemaakt van scripts. Het zijn stukjes code die interageren met de digitale omgeving eromheen. Gelukkig hoef je geen programmeertalent te zijn om bouw je eigen bot.

Met veel gratis en betaalde tools kun je chatbots bouwen zonder een enkele regel code te hoeven schrijven. Bijvoorbeeld, programma’s als MobileMonkey en BotKit u kant-en-klare sjablonen voor uw chatbots te bieden. Maar merk op dat hoe meer codeervaardigheid je hebt, hoe meer controle je hebt over je creatie.