News

Wat is Audius? De muziekstreaming-app die artiesten ondersteunt

Audius is een muziekstreamingservice met ondersteuning van beroemdheden en een eigen cryptocurrency-token die tot doel heeft de streaming-industrie eerlijker te maken voor iedereen.

Audius is waarschijnlijk geen naam die je eerder hebt gehoord. De muziekstreaming-app die exponentieel groeit, heeft miljoenen dollars opgehaald van beroemdheden als Nas, Katy Perry en Jason Derulo.

Het doet denken aan SoundCloud, maar niet helemaal. Audius geeft een andere draai aan muziekstreaming en gebruikt technologie om artiesten te ondersteunen en hen directe toegang tot hun fans te geven.

Maar hoe zit het met deze nieuwe streamingdienst die de aandacht (en investering) krijgt van enkele van de grootste beroemdheden en leiders van de muziekindustrie? Blijf lezen om erachter te komen.

Wat is Audius?

Audius is een crypto-aangedreven muziekstreaming-app met zijn eigen op Ethereum gebaseerde cryptocurrency-token: AUDIO. Audius heeft meer dan 100.000 artiesten, voornamelijk indie.

De streaming-app, opgericht in 2018, maakt gebruik van blockchain-technologie, met een focus op het ondersteunen van artiesten in een branche die berucht is om ongelijke compensatie. Zie het als SoundCloud, mogelijk gemaakt door blockchain-technologie en gemaakt met artiesten in gedachten.

Vanaf juli 2021 heeft Audius meer dan 5,3 miljoen unieke gebruikers die in de maand april 2021 gezamenlijk meer dan 7,5 miljoen keer naar muziek hebben geluisterd via de app, de drukste maand van Audius tot nu toe.

De unieke app voor het streamen van muziek heeft de aandacht getrokken van artiesten met een groot ticket die zwaar investeren in de app die de muziekindustrie stormenderhand verovert.

Meer mainstream-artiesten investeren in Audius

Hoewel Audius in de eerste plaats een Indie-platform is, investeren meer grote labelartiesten in de app voor het streamen van muziek naarmate deze aan populariteit wint. Sommige hiervan zijn Katy Perry, Jason Derulo, Pusha T, Nas en The Chainsmokers.

Om een ​​nachtmerrie over licenties te voorkomen, zullen The Chainsmokers een andere benadering kiezen met hun gebruik van Audius door muziek te uploaden die ze niet hebben gedeeld op platforms voor het delen van muziek, zoals de muziek die de band normaal gesproken live speelt.

De startup wordt ook ondersteund door Sound Ventures, het bedrijf dat mede is opgericht door de bekende manager Guy Oseary, Electric Feel Ventures en voormalig Sony/ATV-leider Martin Bandier.

Hoewel deze mainstream-artiesten en veteranen uit de industrie het misschien makkelijker hebben als het gaat om de zakelijke kant van hun werk, zetten ze door te investeren in Audius hun gewicht achter de voortdurende campagne van de industrie voor artiesten om meer van hun muziek te bezitten.

Hoe Audius verschilt van andere streamingplatforms

Dit is een app voor het streamen van muziek voor muziekliefhebbers, door muziekliefhebbers. Audius is eigendom van en wordt gerund door een gemeenschap van artiesten, fans en ontwikkelaars; en is bedoeld om artiesten meer controle te geven over hoe hun muziek te gelde wordt gemaakt.

Audius heeft een social media-element, waardoor artiesten rechtstreeks in contact kunnen komen met fans via hun muziek. Audius heeft bijvoorbeeld een functie waarmee artiesten hun muziek vanuit de streaming-app rechtstreeks op TikTok kunnen delen.

Door de app op deze manier te structureren, pakt Audius de branchebrede uitdaging aan van artiesten die geen vergoeding ontvangen voor hun werk, waarbij artiesten die achter de schermen werken meestal royalty’s mislopen.

Wat het technische aspect betreft, stelt het blockchain-protocol van Audius kunstenaars in staat om hun werk van een tijdstempel te voorzien. De technologie is echter gebruiksvriendelijk gemaakt, zodat artiesten en luisteraars buiten de cryptocurrency-gemeenschap het niet moeilijk vinden om te gebruiken.

Audius helpt artiesten betaald te krijgen

Door de jaren heen hebben artiesten gevochten met de muziekindustrie over muziekrechten, royalty’s en eigendom. Audius is een manier waarop fans, collega-artiesten en andere spelers in de muziekindustrie makers steunen om een ​​aantal van deze problemen aan te pakken.

Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin de wereld zich midden in een aanhoudende pandemie bevindt die de muziekindustrie en in het bijzonder het inkomen van artiesten voortdurend beïnvloedt. Aangezien de pandemie er is om te blijven, althans voor de komende jaren, is het niet te voorspellen welke hoogten Audius en soortgelijke initiatieven zullen bereiken.