Featured

Kinderen met een risico op depressie als moeders depressief zijn tijdens, na de zwangerschap

Kinderen van moeders die tijdens en na de zwangerschap depressief zijn, hebben meer kans om zelf depressieve symptomen te ontwikkelen op 24-jarige leeftijd, suggereert een recente studie.

Londen: Volgens nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Bristol hebben kinderen van moeders die tijdens en na de zwangerschap depressief zijn, meer kans om zelf depressieve symptomen te ontwikkelen op 24-jarige leeftijd. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘BJPsych Open’ . Op 24-jarige leeftijd hadden jonge mensen van moeders met prenatale en postnatale depressie depressiescores die bijna drie punten hoger waren dan nakomelingen van moeders zonder depressie. De studie hield ook rekening met de impact van de depressie van de vader, hoewel de steekproef erg klein was. De studie keek naar enquête-informatie voor 5.029 personen gedurende een periode van 14 jaar in de leeftijd van 10 tot 24 jaar om te onderzoeken hoe risico’s op depressie zich voordoen in de kindertijd en adolescentie.

Onderzoekers ontdekten ook dat nakomelingen van moeders met een voorgeschiedenis van postnatale depressie in de loop van de tijd een toename van depressieve symptomen hadden, terwijl die met moeders met een voorgeschiedenis van prenatale depressie overal hogere niveaus van depressie hadden. Dit suggereert het belang van prenatale en postnatale ondersteuning en interventies bij depressie. Dankzij gegevens van de wereldberoemde gezondheidsstudie Children of the 90s (ook bekend als de Avon Longitudinal Study of Parents and Children) konden onderzoekers de patronen van depressieve symptomen bij nakomelingen onderzoeken op basis van de verschillende tijdstippen van maternale depressie om te zien of er sprake was van kenmerken of verschillen in wanneer en hoe lang de nakomelingen van depressieve moeders zelf depressief waren.

Dr. Rebecca Pearson, senior auteur en hoofddocent psychiatrische epidemiologie aan de Universiteit van Bristol / hoogleraar psychologie aan de Manchester Metropolitan University, zei: “Door het volgen van trajecten van herhaalde metingen van de stemming bij nakomelingen van depressieve moeders, van kindertijd tot volwassenheid, kunnen we waren in staat om meer inzicht te geven in hoe het bekende intergenerationele risico van depressieve stemming zich in de loop van de tijd presenteert.”

Dr. Priya Rajyaguru, de eerste auteur, legde uit: “Deze studie toont aan dat de kinderen van ouders met zowel prenatale als postnatale depressie zelf het grootste risico lopen op depressie, en dit risico lijkt aan te houden gedurende de adolescentie tot in de vroege volwassenheid.”

“We hebben ook enkele verschillen gevonden, met name met betrekking tot de timing van maternale depressie”, voegde Dr Rajyaguru eraan toe.

De gegevens zijn verzameld uit een cohort dat overwegend blank is en uit de middenklasse. Er is meer werk nodig om naar meer populaties en contexten te kijken, zoals opvoedingsstijlen, relaties met leeftijdsgenoten en andere factoren in verschillende culturen. Het onderzoek werd ondersteund door expertise van de Manchester Metropolitan University.

Dr. Joanne Black, voorzitter van de faculteit perinatale psychiatrie van het Royal College of Psychiatrists, zei: “Dit onderzoek kijkt naar de impact van depressie bij zowel moeders als vaders op het risico op depressie van hun kinderen.”

“Het laat zien dat de timing van depressie bij ouders (tijdens de zwangerschap, na de bevalling of beide) en of de moeder, vader of beide werden getroffen, allemaal belangrijke risicofactoren zijn voor de toekomstige geestelijke gezondheid van het kind,” vervolgde Dr. Black.

“Het goede nieuws is dat we effectieve evidence-based behandelingen hebben en hoe eerder we deze kunnen bieden, hoe beter. Daarom is screening van de geestelijke gezondheid voor alle moeders van vitaal belang en zal dit een prioriteit blijven als we uit de pandemie komen, “legde Dr Black uit.

“De studie roept ook belangrijke vragen op over de zichtbaarheid van de geestelijke gezondheid van vaders, hoewel de steekproef van vaders klein was. Aangezien hun geestelijke gezondheid niet routinematig wordt gescreend, maar nog steeds invloed heeft op de toekomstige geestelijke gezondheid van het kind, hebben we meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe betere ondersteuning voor vaders eruit zou kunnen zien,” concludeerde Dr. Black.