Finance

Wat is een simkaart? 7 dingen die u moet weten

Simkaarten zijn een belangrijk onderdeel van je telefoon, maar wat doen ze en hoe gebruik je ze?

Om uw telefoon als een echte telefoon te gebruiken, moet u er eerst een simkaart in plaatsen. Maar wat is een simkaart, waarom zijn ze zo belangrijk en wat gebeurt er als je een telefoon gebruikt zonder simkaart?

Laten we de wereld van simkaarten verkennen en hoe ze ons helpen verbinding te maken.

1. Waar staat “SIM” voor?

Laten we eerst de basis afvinken. Het woord “SIM” staat voor “abonnee-identiteitsmodule”, en de naam alleen al vertelt je veel over wat een simkaart doet. Het is je miniatuurpaspoort voor het gebruik van mobiele data en identificeert wie je bent op het netwerk.

2. Wat doet een simkaart?

Je hebt geen simkaart nodig om een ​​telefoon aan te zetten. Je kunt dit zelf testen door de simkaart uit je telefoon te halen en op te starten. Het zou gewoon goed moeten inschakelen.

Je zult echter merken dat je telefoon geen signaal krijgt. Dit komt omdat uw simkaart verantwoordelijk is voor het bewaren van alle informatie die nodig is om u te verbinden met het mobiele netwerk.

Dit omvat het netwerk waarop u bent geabonneerd, uw telefoonnummer en welke gegevens u erop kunt gebruiken (3G, 4G en 5G). Als u de simkaart verwijdert, verwijdert u dus de informatie die de telefoon nodig heeft om verbinding te maken met het netwerk, vandaar dat u geen signaal krijgt.

U kunt nog steeds niet-mobiele vormen van gegevens gebruiken zonder een simkaart, zoals wifi. Voor functies zoals bellen via Wi-Fi is echter nog steeds een simkaart vereist, omdat de gegevens uiteindelijk door uw netwerkprovider worden afgehandeld.

3. Simkaarten zijn er in verschillende maten

Simkaarten in drie verschillende formaten; Nano, Micro en Standaard. De grootte die uw telefoon accepteert, is afhankelijk van het merk, de grootte en de recentheid van de telefoon. Als je dus een nieuwe simkaart wilt, moet je uitzoeken welke maat je telefoon leuk vindt en een van de juiste maten bestellen.

Gelukkig hebben de meeste mobiele providers dit probleem heel goed aangepakt. Als je een simkaart bij een populaire provider bestelt, krijg je er een in standaardformaat. De simkaart heeft echter perforaties aan de binnenkant waarmee je hem in zijn Micro- of Nano-vorm kunt veranderen door er onderdelen van af te scheuren.

4. Met sommige telefoons kun je twee simkaarten tegelijk gebruiken

Je hebt misschien gehoord dat telefoons ‘dual SIM’ zijn. Deze functie is vooral handig als u meer dan één telefoonnummer wilt beheren.

Zoals je van de naam mag verwachten, kun je met een dual-sim-telefoon twee simkaarten in één telefoon stoppen. Hiermee kunt u twee verschillende telefoonnummers beheren, één per simkaart, op één telefoon.

Dit is erg handig als u het telefoonnummer van uw vriend en familie wilt scheiden van uw zakelijke telefoonnummer. Als u zowel uw werk- als uw vrijetijds-simkaart in een dual-sim-telefoon installeert, ontvangt u oproepen naar beide nummers vanaf één telefoon.

Dit betekent ook dat u mensen vanaf beide nummers kunt bellen. Meestal wordt dit afgehandeld wanneer u iemand probeert te bellen, omdat uw telefoon u dan zal vragen welke simkaart u wilt gebruiken om te bellen.

En ja, dit betekent dat u kunt profiteren van twee netwerken tegelijk. Als u bijvoorbeeld twee simkaarten van verschillende providers installeert, kan simkaart 1 een sterk signaal krijgen waar simkaart 2 dat niet kan, en omgekeerd.

5. Simkaarten kunnen (sommige) gegevens opslaan

SIM-kaarten kunnen een klein beetje gegevens opslaan. Voordat u echter uw foto’s erop probeert te proppen, kunnen SIM-kaarten maximaal ongeveer 256 kb aan gegevens opslaan, dus u kunt er niet veel op persen.

Wat je erop kunt passen zijn contacten en sms-berichten. Dit is handig als u van telefoon wisselt, omdat u al uw contacten kunt meenemen zonder dat u iedereen opnieuw hoeft toe te voegen.

Als je een kijkje in de kaart wilt nemen, zijn er: apps die u helpen de gegevens van uw simkaart te beheren. U kunt deze gebruiken om door alle opgeslagen informatie te bladeren, wat handig is als u van plan bent om te upgraden naar een nieuwe telefoon.

6. Simkaarten zijn niet gebonden aan één telefoon

Als je een simkaart in een telefoon stopt, blijft deze niet voor altijd aan die telefoon vastzitten. U kunt de simkaart uit de telefoon halen en in een nieuwe plaatsen, bijvoorbeeld wanneer u een upgrade uitvoert.

Hiervoor zijn enkele kanttekeningen te plaatsen. Als uw nieuwe telefoon bijvoorbeeld een ander formaat simkaart nodig heeft dan uw huidige, moet u mogelijk uw simkaart wijzigen of een nieuwe bestellen. En helaas accepteren sommige telefoons je simkaart helemaal niet…

7. U kunt de simkaart van een specifieke provider alleen gebruiken op een vergrendelde telefoon

Wanneer u de wereld van simkaarten betreedt, moet u kennis maken met twee termen: “vergrendeld” en “ontgrendeld”. Deze twee termen bepalen welke simkaarten u op een telefoon kunt gebruiken.

Een “vergrendelde” telefoon kan alleen simkaarten van specifieke providers gebruiken. Meestal zie je vergrendelde telefoons verschijnen wanneer een netwerkaanbieder samenwerkt met een apparaatfabrikant om hun klanten exclusieve toegang tot een specifieke telefoon te geven. Als u een incompatibele simkaart in een vergrendelde telefoon plaatst, werkt deze niet.