Health

Wat is de ideale bloedsuikerspiegel om herhaalde beroertes, hartaanvallen te voorkomen?

Een recente studie werpt licht op een ideale bloedsuikerspiegel om het risico op verschillende soorten vaatziekten zoals een beroerte of een hartaanval later te verlagen.

Washington: Een nieuwe studie heeft aangetoond dat voor mensen met diabetes die een beroerte hebben, er een ideaal bloedsuikerbereik kan zijn om het risico op verschillende soorten vaatziekten zoals een beroerte of een hartaanval later te verlagen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Neurology’.

“We weten dat het hebben van diabetes gepaard kan gaan met een verhoogd risico op een eerste beroerte”, zegt studieauteur Moon-Ku Han, MD, PhD, van Seoul National University College of Medicine in Korea.

“Maar onze resultaten geven aan dat er een optimale bloedsuikerspiegel is die het risico op een nieuwe beroerte, een hartaanval of andere vasculaire problemen kan beginnen te minimaliseren, en het is precies in het bereik van 6,8 procent tot 7,0 procent”, voegde Han eraan toe. .

Aan het onderzoek deden 18.567 diabetespatiënten met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar mee. Alle deelnemers werden opgenomen in het ziekenhuis voor een ischemische beroerte, die wordt veroorzaakt door een bloedstolsel. Bij opname gebruikten onderzoekers een test genaamd hemoglobine A1C om de gemiddelde bloedsuikerspiegel van mensen in de afgelopen twee tot drie maanden te bepalen.

Deze test meet een percentage hemoglobine-eiwitten in het bloed dat is bedekt met suiker. Een niveau onder 5,7 procent wordt als normaal beschouwd; 6,5 procent of hoger duidt in het algemeen op diabetes. De deelnemers hadden een gemiddelde A1C van 7,5 procent. Onderzoekers volgden vervolgens een jaar later om erachter te komen of er een verband was tussen A1C-niveaus met het risico op een nieuwe beroerte, een hartaanval of overlijden aan deze of andere vasculaire oorzaken. Van alle deelnemers kregen 1.437, oftewel ongeveer 8 procent, een hartaanval of stierven ze binnen een jaar na aanvang van het onderzoek aan een vaatziekte, en 954, of 5 procent, kreeg opnieuw een beroerte.

Uit de studie bleek dat mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen met A1C-niveaus boven het bereik van 6,8 procent tot 7,0 procent een verhoogd risico hadden op een vasculaire gebeurtenis zoals een hartaanval, en ook op een nieuwe beroerte.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd en geslacht, ontdekten onderzoekers dat het risico van mensen op een hartaanval of soortgelijke vaatziekten 27 procent groter was wanneer ze in het ziekenhuis werden opgenomen met A1C-niveaus van meer dan 7,0 procent, vergeleken met degenen die werden opgenomen met A1C-niveaus lager 6,5 procent.

Het risico van mensen om opnieuw een beroerte te krijgen was 28 procent groter bij opname in het ziekenhuis met A1C-niveaus boven 7,0 procent, vergeleken met die onder 6,5 procent.

“Onze bevindingen benadrukken het belang van het nauwlettend in de gaten houden van je bloedsuikerspiegel als je diabetes hebt en een beroerte hebt gehad,” zei Han.

Een beperking van het onderzoek is dat de bloedsuikerspiegel van mensen pas aan het begin van het onderzoek werd gemeten; er waren geen follow-up niveaus beschikbaar.