Tech

Hoe u games kunt maken met uw speciale grafische kaart

Heb je een speciale grafische kaart, maar blijft je laptop de geïntegreerde gebruiken voor je games? Hier leest u hoe u dat kunt oplossen.

Als je een spelcomputer hebt, is het meer dan waarschijnlijk dat er twee grafische kaarten in zitten; een geïntegreerde onboard grafische kaart en een veel sterkere dedicated grafische kaart. Sommige games gebruiken per abuis de ingebouwde grafische kaart in plaats van de speciale kaart, en aangezien de ingebouwde grafische kaart niet krachtig genoeg is om games te verwerken, zul je eindigen met zeer lage frames en graphics. Tenminste, als je game niet eerst crasht.

Gelukkig kunt u uw computer handmatig vertellen om de speciale grafische kaart te gebruiken voor specifieke programma’s en games. Hier is hoe.

Geïntegreerde versus speciale grafische kaarten

Het grote verschil tussen geïntegreerde en dedicated grafische kaarten is dat geïntegreerde GPU’s geen eigen processors of RAM hebben. In plaats daarvan gebruikt de geïntegreerde grafische kaart de bronnen van de CPU en het computer-RAM. Dus als je 8 GB totaal RAM hebt en 1 GB gedeeld grafisch RAM-geheugen, zal dat je beschikbare RAM verminderen tot 7 GB. Al deze handicaps verminderen de verwerkingskracht van een geïntegreerde grafische kaart en maken hem ongeschikt voor het spelen van veeleisende videogames.

Een speciale grafische kaart daarentegen wordt geleverd met een eigen processor, RAM en koelsysteem. Dit geeft de speciale grafische kaart de capaciteit om high-end videogames soepel uit te voeren, maar maakt de speciale grafische kaart ook omvangrijk en een stuk duurder in prijs. Als je meer wilt weten, lees dan ons artikel over: wat is het verschil tussen geïntegreerde en speciale grafische kaarten.

De meeste moderne processors worden geleverd met een geïntegreerde grafische kaart aan boord. Dus als je een speciale grafische kaart hebt samen met een moderne processor, dan heb je twee werkende grafische kaarten. In dit geval bepaalt de software van uw computer wanneer elke grafische kaart moet worden gebruikt, voor betere prestaties of een langere levensduur van de batterij.

Soms raakt deze software in de war en gebruikt ze de verkeerde grafische kaart voor een programma. Als dat programma nu een high-end videospel is en je computer probeert de geïntegreerde graphics te gebruiken om het uit te voeren en weer te geven, dan krijg je verschrikkelijke prestaties. De oplossing voor dit soort scenario’s is om de software te instrueren om de speciale grafische kaart voor die videogame handmatig te gebruiken.

Een videogame instellen om de speciale grafische kaart te gebruiken

De software die verantwoordelijk is voor het wisselen van grafische kaart, is afhankelijk van uw speciale grafische kaart. Als je een NVIDIA hebt, wordt het NVIDIA-configuratiescherm, maar als je een AMD hebt, is het AMD Radeon Software. We gaan de stappen voor beide software in dit artikel bespreken. De allereerste stap is echter om het programma te identificeren.

1. Het uitvoerbare bestand voor uw spel identificeren

Het uitvoerbare bestand of .exe-bestand dat het spel uitvoert, is meestal duidelijk omdat het meestal op GAMENAME.exe lijkt, maar soms is dat niet het geval. De absolute methode om erachter te komen welk proces verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het spel, is via Taakbeheer.

 1. Start het videospel.
 2. Zodra de videogame volledig is gelanceerd, minimaliseert u de game. U kunt dit doen door op te drukken Winnen + NS om naar het bureaublad te gaan.
 3. druk op Ctrl + Verschuiving + Esc op je toetsenbord om naar voren te brengen Taakbeheer. U kunt ook naar Taakbeheer zoeken in het startmenu.
 4. Zoek het spelproces en klik er met de rechtermuisknop op.
 5. Selecteer in het menu Bestandslocatie openen.
 6. Er wordt een venster in Verkenner geopend om u het uitvoerbare bestand op zijn locatie te tonen. Dit is het bestand dat u moet instrueren om de speciale grafische kaart te gebruiken.

2. De instellingen wijzigen in het NVIDIA-configuratiescherm

Nu u weet wat het bestand is en waar het zich bevindt, kunt u het toevoegen aan het configuratiescherm voor uw grafische kaart en instellen dat het de hele tijd de speciale grafische kaart gebruikt. Zoals eerder vermeld, gebeurt dit via het NVIDIA-configuratiescherm voor NVIDIA grafische kaarten.

 1. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad.
 2. Selecteer in het menu NVIDIA-configuratiescherm. Als u Windows 11 gebruikt, selecteert u Toon meer opties en selecteer vervolgens NVIDIA-configuratiescherm.
 3. Selecteer in het NVIDIA-configuratiescherm in de balk aan de linkerkant 3D-instellingen beheren.
 4. Klik Programma-instellingen.
 5. Onder Selecteer een programma om aan te passen, selecteer Toevoegen. Hiermee wordt een beperkte lijst met uw programma’s geopend.
 6. Klik in het venster Toevoegen op Bladeren.
 7. Ga naar de bestandslocatie die je in de vorige sectie hebt ontdekt en selecteer vervolgens het spelbestand.
 8. Klik Open. Nu verschijnt je spel in de programmalijst.
 9. Onder Selecteer de gewenste grafische processor voor dit programma, selecteer Krachtige NVIDIA-processor.
 10. Klik ten slotte rechtsonder op Van toepassing zijn.
 11. Je game gebruikt nu je speciale grafische kaart om je veel betere prestaties te geven.

3. De instellingen wijzigen in AMD Radeon Software

Als je een AMD grafische kaart hebt, moet je de game toevoegen aan de AMD Radeon-software en daar vervolgens het spelprofiel instellen.

 1. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad.
 2. Selecteer in het menu AMD Radeon-software. Als u Windows 11 gebruikt, selecteert u Toon meer opties en selecteer vervolgens AMD Radeon-software.
 3. Selecteer in AMD Radeon Software de Gamen tabblad van boven.
 4. Selecteer de drie verticale stippen aan de rechterkant en klik vervolgens op Een spel toevoegen.
 5. Selecteer het spelbestand en klik vervolgens op Open. Hiermee wordt de game toegevoegd en ga je naar de instellingenpagina.
 6. Onder Grafische afbeeldingen, Klik op Grafisch profiel en selecteer vervolgens Gamen.

Dat is het! De volgende keer dat je die videogame start, is het je AMD grafische kaart die het harde verwerkingswerk doet en je meer FPS oplevert.

Toegewijd aan prestaties

Hoewel de geïntegreerde grafische kaart de afgelopen jaren enorm is verbeterd, en sommigen in staat zijn om veeleisende games uit te voeren, zijn ze nog steeds nergens zo snel als speciale grafische kaarten. Nu je hebt geleerd om over te schakelen naar je speciale grafische kaart, zouden je games soepeler moeten lopen en beter moeten presteren.

Maar als zelfs je dedicated grafische kaart de games niet goed aankan, is het misschien tijd voor een GPU-upgrade.