Featured

Toegangspunt versus router: wat is het verschil?

Een access point is toch hetzelfde als een router? Niet helemaal.

Het instellen van wifi voor uw huis of bedrijf kan gemakkelijk overweldigend en verwarrend worden. Er zijn nogal wat verschillende termen en apparaten bij het proces betrokken, en elke wifi-situatie is uniek. Een groot bedrijf met een heleboel apparaten die over een groot gebied op een netwerk zijn aangesloten, heeft drastisch andere dingen nodig dan een eenvoudig huis met een paar apparaten.

Als u verschillende Wi-Fi-gerelateerde termen begrijpt, weet u precies wat uw huis of bedrijf nodig heeft om een ​​betrouwbaar, snel netwerk te hebben. Twee termen die u vaak zult tegenkomen, zijn ‘router’ en ‘draadloos toegangspunt’, maar wat betekenen ze en hoe verschillen ze van elkaar? Laten we het opsplitsen.

Wat is een router?

Om te begrijpen wat een router is, moet u eerst begrijpen wat een modem is. U kunt uw modem beschouwen als in wezen uw toegangspoort tot internet. Zonder modem zou u in uw huis of bedrijf helemaal geen toegang hebben tot internet. Uw modem wordt doorgaans geleverd door uw Internet Service Provider (ISP).

Een router maakt rechtstreeks verbinding met een modem via een Ethernet-kabel om u meer directe Ethernet-poorten te geven en draadloze connectiviteit te bieden voor andere apparaten in uw huis, zoals uw smartphone, tablet of computer.

Het netwerk dat door uw router is gemaakt, wordt uw lokale netwerk (LAN) genoemd. Uw LAN bestaat uit elk apparaat dat momenteel op uw router is aangesloten, via een directe Ethernet-verbinding of een draadloze. Vervolgens is uw LAN via uw modem verbonden met een groter, wide area network (WAN).

Kortom, uw router fungeert als een tussenapparaat tussen uw modem en alle apparaten in uw huis of bedrijf. Hoewel er routers zijn die alleen bekabelde Ethernet-verbindingen bieden, bieden de meeste wifi-routers tegenwoordig draadloze connectiviteit met een ingebouwd toegangspunt. Dus waarom worden draadloze toegangspunten dan alleen verkocht? Laten we kijken.

Wat is een draadloos toegangspunt?

Een draadloos toegangspunt is een netwerkapparaat dat fungeert als toegangspunt voor apparaten om verbinding te maken met een LAN, maar het moet via een Ethernet-kabel op een router zijn aangesloten. Via de Ethernet-kabel verandert een bekabeld signaal in een draadloos signaal.

Dus als je een router nodig hebt, ongeacht of je een stand-alone draadloos toegangspunt hebt of een ingebouwd in de router, wat is dan het nut van zelfstandige toegangspunten?

Welnu, draadloze toegangspunten worden vaak gebruikt om de draadloze dekking van uw LAN uit te breiden. Dit is handig voor grote huizen met wifi-dead spots of grote bedrijven die duizenden vierkante meter beslaan. Bovendien verhoogt het gebruik van een draadloos toegangspunt ook het aantal gebruikers dat verbinding kan maken met het netwerk, wat ook handig is voor bedrijven met meerdere werknemers.

Router versus toegangspunt: wat is het verschil?

Om het duidelijk te stellen: een draadloze router kan functioneren als een draadloos toegangspunt, maar een toegangspunt kan niet fungeren als een router.

U hoeft niet eens te kiezen tussen alleen een draadloze router of het toevoegen van draadloze toegangspunten voor de meeste mensen. Zoals hierboven vermeld, worden moderne draadloze routers doorgaans geleverd met alles wat u nodig heeft voor een betrouwbaar draadloos netwerk voor een huis of klein bedrijf, zoals directe Ethernet-poorten, draadloze verbindingen via een ingebouwd toegangspunt en een eenvoudige beschermende firewall.

Normaal gesproken zou u alleen een draadloos toegangspunt aan uw systeem toevoegen als u uw dekking over een groter gebied of een gebied met wifi-dode hoeken moet uitbreiden of als u extra ruimte op het netwerk nodig heeft voor meer verbonden apparaten. Maar u hebt een router nodig om het lokale netwerk te beheren en te communiceren met het bredere netwerk.

Welke optie is het beste voor u?

Een draadloze router met een ingebouwd toegangspunt is de beste oplossing voor de meeste huizen en kleine bedrijven.

Als u een bedrijf of woning heeft verspreid over een groot vierkante meter of zelfs meerdere verdiepingen in een gebouw, moet u waarschijnlijk investeren in een paar draadloze toegangspunten om ervoor te zorgen dat er voldoende verbindingspunten en ruimte op het netwerk zijn zodat iedereen probleemloos aansluiten.

En als u in een huis of zelfs een klein bedrijf bent, ga dan niet meteen naar buiten en koop een draadloos toegangspunt om te helpen bij slechte verbindingsgebieden of dode hoeken in uw huis. Zorg er in plaats daarvan voor dat u eerst uw wifi-snelheid test. Vaak kan er een probleem zijn met de dekking van uw ISP of is er iets mis met uw modem of uw router. Dus voordat u meer geld gaat uitgeven, moet u ervoor zorgen dat alles wat u momenteel heeft, goed werkt.